Purpuri

Purpuri-ryhmä on perustettu vuonna 1965 ja sen harjoitusohjelmistoon kuuluvat edelleen pääasiassa purpurit, mutta myös katrilleja ja ns. pikkutansseja.

Ryhmä harjoittelee maanantaisin klo 19-21 Oulunkylän koululla, Teinintie 12. Ohjaajana toimii Risto Elo ja harjoituksia säestää haitarilla Maimu Jõgeda. Purpuri-ryhmän jäsenet ovat valtaosaltaan kauan kansantansseja tanssineita. Ryhmään ovat tervetulleita kaikki purpureista kiinnostuneet edellytyksellä, että hallitsee tanssin perusaskeleet ja kuviot.

Ryhmä esittää purpureita pukeutuneina purpuripukuihin roolinsa mukaisesti. Ryhmä on esiintynyt kotimaan lisäksi Folklandia -risteilyillä sekä useissa Euroopan maissa.

Purpuri on monivuoroinen tanssisikermä, eräs komeimmista ja näyttävimmistä suomalaisen kansanomaisen tanssiperinteen edustajista. Sana purpuri tulee ranskankielisestä sanasta potpourri, joka tarkoittaa sekaliharuokaa. Tämä sana kuvastaa purpuria hyvin, sillä siinä on useita tanssilajeja.

Suomessa purpureita on tanssittu kautta koko Länsi-Suomen Uudeltamaalta aina Tornionjokilaaksoon saakka. Purpurit olivat hyvin suosittuja häiden seremoniatansseja vuodesta 1850 vuoteen 1910.

Purpuri_edited-1